Opublikował/a : Matthev
poniedziałek, 10 kwietnia 2017
Potrawy
wielkanocne
Mazurek
kajmakowy
Składniki:
Składniki:
Kruchy spód do mazurka:
-
200g mąki pszennej
-
50 g mąki
ziemniaczanej
-
3 łyżki cukru pudru
-
1 łyżeczka cukru z wanilią
-
150 g masła
-
1 jajko
Nadzienie:
- kilka łyżek dżemu morelowego
- 500g masy kajmakowej
- płatki migdałowe
- skórka pomarańczowa
- kilka łyżek dżemu morelowego
- 500g masy kajmakowej
- płatki migdałowe
- skórka pomarańczowa
Sposób
przygotowania:
1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Odmierzamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier waniliowy oraz masło. Siekamy, aż masło będzie drobne. Dodajemy jajko i zagniatamy.
1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Odmierzamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier waniliowy oraz masło. Siekamy, aż masło będzie drobne. Dodajemy jajko i zagniatamy.
2. Wałkujemy, na papierze do
pieczenia wycinamy prostokąt, a z resztek robimy rant, nakłuwamy i wstawiamy do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Później zostawiamy do
wystudzenia.
3. Smarujemy dżemem (można
pominąć), a potem masą kajmakową. Posypujemy skórką pomarańczową i płatkami
migdałowymi. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu kolejnego dnia.
ŻUREK
Składniki:
- 1 porcja zakwasu na żurek
- 3 cebule
- 2 białe kiełbaski
- kilka kapeluszy podgrzybków
- 500 g obranych i pokrojonych
w kostkę ziemniaków
- sól
- czarny pieprz
- listki laurowe
- ziele angielski
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy
kiełbaski, rozdrobnione grzyby, listek laurowy, ziele angielskie i odrobinę
soli. Wlewamy do garnka 2
litry wody.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości
wody w oddzielnym garnku.
3. Po 40 minutach do garnka z cebulą i kiełbaskami wlewamy zakwas.
Czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy ugotowane ziemniaki razem z wodą.
4. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
5. Wyjmujemy kiełbaski, zdejmujemy folię i kroimy w plastry. Dodajemy
do zupy.
6. Zupę doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem i ewentualnie
szczyptą majeranku.
Smacznego!
W. Fiącek